samsung-galaxy-s8

Samsung Galaxy S8 en S8+

Op het eerste gezicht is al te zien dat de twee nieuwste Samsung toestellen niet hetzelfde zijn als het doorsnee Android toestel. Het gebogen scherm dat vlekkeloos overgaat in de afgeronde hoeken van de behuizing creƫert een soort optische illusie. Wat ook meteen opvalt is de prijs van de S8 en S8+. Beide toestellen zijn 100 euro duurder dan hun voorgangers toen ze werden uitgebracht.

Hoewel het design natuurlijk een kwestie van smaak is, was eigenlijk iedereen die ik erover sprak enthousiast. Omdat de voorkant van het toestel bijna volledig uit het scherm bestaat, is er een groter scherm met een relatief kleine behuizing.

Gevolgen van het grote scherm

Door het grote scherm verdwijnt de ruimte voor de knoppen, die oudere toestellen wel hadden. De vingerafdrukscanner zit nu bijvoorbeeld aan de achterkant. Ook de fysieke knoppen zijn nu softwareknoppen geworden. De softwareknoppen werken prima, maar de positie van de vingerafdrukscanner is niet optimaal. Hij zit wat aan de hoge kant en niet in het midden.

Om dit op te lossen kan er gebruik worden gemaakt van gezichtsherkenning om de telefoon te ontgrendelen. In 2011 was dit al mogelijk, maar er werd weinig gebruik van gemaakt. De herkenning was traag en werkte slecht bij weinig licht. Inmiddels kan het gezicht binnen enkele milliseconde herkend worden. Het voelt soms alsof de telefoon niet beveiligd is. Pas als je niet naar je scherm kijkt bij het ontgrendelen merk je dat de gezichtsherkenning aan staat. De beveiliging is echter niet optimaal. Een goede foto kan de s8 ook ontgrendelen. De irisscanner is een veiligere optie. Je kan ervoor kiezen om bepaalde mappen te beveiligen met de irisscan.

Het Oled scherm heeft een erg goed contrast. Door het gebogen design ontstaat er een beeldverhouding van 18,5:9, waar de standaard verhouding 16:9 is. Hierdoor kunnen er wat meer zwarte randen ontstaan bij het bekijken van afbeeldingen of video’s. Het is bij het kijken van video’s mogelijk om een deel van de randen af te knippen waardoor het scherm wel gevuld is. Meestal gebeurt er weinig interessants op het kleine deel dat wegvalt, dus is het mooier om video’s op deze manier te bekijken.

De accu van de S8 en S8+

Na het accudebacle van de Note 7 had Samsung wat goed te maken. Het lijkt erop dat zij daarom gekozen hebben voor een iets kleinere accu. Toch is de accuduur prima. Vooral omdat er allerlei opties zijn om de accuduur te verlengen. De resolutie kan lager worden gezet en de snelheid kan iets worden verlaagd. Bij gewoon gebruik is het bijna niet merkbaar wanneer er gebruik wordt gemaakt van de energiebesparende instellingen.

Al met al zijn de S8 en S8+ wat aan de prijzige kant, maar je krijgt er dan ook veel voor terug. Qua prestaties is het toestel in vrijwel alles net even beter dan zijn voorganger. De grootste verschillen zijn het scherm en de opslag van 64GB in plaats van 32GB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *